Aká je tá vaša? Porovnajte trendy 2011

Autor: Rudolfa Vallová | 16.3.2011 o 16:48 | (upravené 16.3.2011 o 18:00) Karma článku: 3,10 | Prečítané:  1061x

Večera v reštaurácii? Najčastejšie škrtaná položka v domácnosti. Rok 2009 bol pre svetovú gastronómiu vari najťažším za posledné desaťročia. Rok 2010 nebol lepším a dodnes je ťažko čo len tušiť, kedy dôjde k zlepšeniu. O to premyslenejšie pristupujú odborníci v gastronómii k mapovaniu a hodnoteniu dopytu, aby následne stanovili stratégiu, ktorá by mala prinisť zásadný zvrat v odbore.

Európski experti stavajú na viac ako len na dobrom jedle. Gastronómia je totiž aj o kultúre a dobré reštaurácie nielen o vôni dobrých jedál a nápojov, ale aj o príjemnej atmosfére vzbudzujúcej dôveru a úprimnosť. Reštaurácia musí mať svoju dušu a podľa posledných trendov dokázať umne kombinovať chuť čerstvej zeleniny a ovocia s lahodnými omáčkami ochutenými bylinkami a koreninami.

Dekorácia pritom zohráva dôležitú úlohu. V centre pozornosti je znova biela farba, na ktorej najlepšie vynikne servis,  kvetinová výzdoba a mištičky najrôznejších foriem, na ktorých sa servíruje kvalita namiesto kvantity. Hostia vedia, že kvalita má svoju cenu a už sa toľko neženú za veľkými porciami, ktoré na tanieri vychladnú do 5-tich minút...

„Veľké vína" si vyžadujú veľké poháre. Zdá sa, že končia časy zámorských vín s vysokým obsahom alkoholu. Do pozornosti prichádzajú polosuché vína. Žiadaný je muškát a tramín. Kto vie, čím prispejú klimatické zmeny, ako zmenia kvalitu vína a ako tieto zmeny bude vnímať spotrebiteľ.

Do popredia sa dostáva dôraz na regionálne, ktoré stále triumfuje. Gastronómia stavia na „teritorry &tradition" a tradície v kuchárskom umení boli, sú a budú o domácich surovinách. „Kulinárske poľnohospodárstvo" - nový pojem, ktorý vzniká, v sebe spája poľnohospodárske produkty, recepty a tradície.

Cez oceňovanie regionálnej gastronómie sa prehlbuje dôvera v regionálne výrobky a ich producentov. Pozornosť spotrebiteľov sa potom ľahšie usmerňuje na vyšľachtené zvieratá alebo pre región typické  rastlinné produkty, z ktorých výrobky potom spotrebiteľ častejšie vyhľadáva aj u seba doma - v obchodoch.

Nie každý, kto má doma sporák, má aj kuchársky kurz. Vzdelaniu napomôže televízna kuchárska show. Tá však nenahradí pôžitok zmyslov, ktorý servíruje gastronomický znalec v reštaurácii. Aj tá vaša je taká?

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?