reklama

Splnia sa ministrovi Brecelymu vlastné sny?

Podľa zdroja TASR z minulého týždňa minister Brecely uvažuje o daňových úľavách pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Čo sa za tým skrýva?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Podľa informačného zdroja TASR prinášajúceho vyjadrenie ministra Brecelyho k cestovnému ruchu, by sa malo konečne v tomto sektore niečo zásadného pohnúť. Bude to zníženie DPH v gastronómii, kde dodnes platí priama úmera medzi obrovskou prácnosťou pri príprave a servírovaní jedál a výškou DPH? Každé percento smerom dole otvorí možnosť pre zvýšenie miezd v sektore, v ktorom priemerná mesačná mzda dosahuje cca 600 Eur (údaj z dokumentu Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020). Konečne by sa šance obratu k lepšiemu dostali aj klasickým reštauráciám s obsluhou a čerstvo pripravenými jedlami. Domáce obyvateľstvo by profitovalo zo zdravšej gastronómie vo „verejnom stravovaní“. Ak by sa popritom zrušili „gastro lístky“, ktoré mnohí majitelia rýchleho občerstvenia a klasických stravovacích zariadení neoficiálne otočia „druhýkrát“ pri nákupe tovaru v nákupných centrách pre vlastnú výrobu jedál, otvorili by sa šance dodávok pre lokálnych pestovateľov/chovateľov, skrátka malým a stredným dodávateľom mäsa, zeleniny, ovocia... Podporili by sa tým s cestovným ruchom súvisiace sektory, čo by sa následne odzrkadlilo v satelitnom účt. Ten poskytuje informáciu o výške podielu cestovného ruchu na HDP. Dnes je na úrovni 2,6% (v roku 2011 len 2,5%). Minister Bercely sníva o 4%! Ak by sme toto zaujímavé číslo dosiahli, konečne by sme dosiahli európsky priemer.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výška DPH pre gastronómiu (nezmieňujem sa o hotelierstve) je v ekonomicky vyspelých štátoch Európy oveľa nižšia. Smerom zvyšovania sa v poslednom čase vydalo len Grécko, a to len pod silným tlakom jednotlivých štátoch únie. Vysoká daň z pridanej hodnoty v mimoriadne prácnych povolaniach (okrem výroby luxusného tovaru), pôsobí negatívne na kvalitu v dôsledku straty kvalifikovaných pracovníkov (odídu za lepšie platenou tou istou prácou do vyspelých EU štátov). S vysokou DPH nevytvoríme príťažlivé pracovné podmienky pre kvalitných odborníkov. Povolania ako kuchári a pekári boli vysoko cenení už v starom Ríme (Rímska ríša), kde dokonca aj otroci vykonávajúci toto povolanie mali špeciálne postavenie, porovnateľné so slobodnými občanmi Ríma. Pretože ich práca nie je len fyzicky náročná, ale aj stresová a vyžaduje široký okruh poznania...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vydať sa „Gréckou cestou“ sa zaiste nikto u nás nechce. Preto je lepšie včas uvažovať, ako sa tejto ceste vyhnúť. Znížením DPH v gastronómii by sa otvorili možnosti pre vznik a rozvoj „nových produktov cestovného ruchu“. Myslím tým v gastronómii, vo „verejnom stravovaní“. Také, aké boli kedysi "žemľové knedle" v hoteli Dukla (dnes Apollo v Bratislave), ktoré boli aj na „voľný predaj“ pre domáce nedeľné obedy... V knihe „Kulinarische Streifzüge durch Franken“ čítam, že „Liptauer“ (nám dobre známa bryndzová nátierka) pochádza z „ungarischen Karpaten“. Hlavne, že každý vie, originálnu Sacher Torte možno kúpiť len v hoteli Sacher vo Viedni, že na pravej Engadiner Walnusstorte si môžu pochutnať len vo švajčiarskom kantóne Graubünden... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je veľa spôsobov ako zvýšiť podiel cestovného ruchu na HDP a tým posilniť jeho postavenie v domácej ekonomike. Zrušiť "gastrolístky", ktoré ničia podnikateľské prostredie v gastronómii a pracovať so zníženou DPH je jedna z viacerých ciest. V každom prípade je potrebné zamyslieť sa, ako ďalej, pretože progresívne riešenie v oblasti výšky DPH určite prinesie zvýšenie dane z príjmov. V gastronómii sa to štátu oplatí, pretože šedá ekonomika je vďaka právnym normám pod kontrolou zodpovedných úradov.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  191
  •  | 
  • Páči sa:  272x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu