Aká je tá vaša? Porovnajte trendy 2011

Autor: Rudolfa Vallová | 16.3.2011 o 16:48 | (upravené 16.3.2011 o 18:00) Karma článku: 3,10 | Prečítané:  1067x

Večera v reštaurácii? Najčastejšie škrtaná položka v domácnosti. Rok 2009 bol pre svetovú gastronómiu vari najťažším za posledné desaťročia. Rok 2010 nebol lepším a dodnes je ťažko čo len tušiť, kedy dôjde k zlepšeniu. O to premyslenejšie pristupujú odborníci v gastronómii k mapovaniu a hodnoteniu dopytu, aby následne stanovili stratégiu, ktorá by mala prinisť zásadný zvrat v odbore.

Európski experti stavajú na viac ako len na dobrom jedle. Gastronómia je totiž aj o kultúre a dobré reštaurácie nielen o vôni dobrých jedál a nápojov, ale aj o príjemnej atmosfére vzbudzujúcej dôveru a úprimnosť. Reštaurácia musí mať svoju dušu a podľa posledných trendov dokázať umne kombinovať chuť čerstvej zeleniny a ovocia s lahodnými omáčkami ochutenými bylinkami a koreninami.

Dekorácia pritom zohráva dôležitú úlohu. V centre pozornosti je znova biela farba, na ktorej najlepšie vynikne servis,  kvetinová výzdoba a mištičky najrôznejších foriem, na ktorých sa servíruje kvalita namiesto kvantity. Hostia vedia, že kvalita má svoju cenu a už sa toľko neženú za veľkými porciami, ktoré na tanieri vychladnú do 5-tich minút...

„Veľké vína" si vyžadujú veľké poháre. Zdá sa, že končia časy zámorských vín s vysokým obsahom alkoholu. Do pozornosti prichádzajú polosuché vína. Žiadaný je muškát a tramín. Kto vie, čím prispejú klimatické zmeny, ako zmenia kvalitu vína a ako tieto zmeny bude vnímať spotrebiteľ.

Do popredia sa dostáva dôraz na regionálne, ktoré stále triumfuje. Gastronómia stavia na „teritorry &tradition" a tradície v kuchárskom umení boli, sú a budú o domácich surovinách. „Kulinárske poľnohospodárstvo" - nový pojem, ktorý vzniká, v sebe spája poľnohospodárske produkty, recepty a tradície.

Cez oceňovanie regionálnej gastronómie sa prehlbuje dôvera v regionálne výrobky a ich producentov. Pozornosť spotrebiteľov sa potom ľahšie usmerňuje na vyšľachtené zvieratá alebo pre región typické  rastlinné produkty, z ktorých výrobky potom spotrebiteľ častejšie vyhľadáva aj u seba doma - v obchodoch.

Nie každý, kto má doma sporák, má aj kuchársky kurz. Vzdelaniu napomôže televízna kuchárska show. Tá však nenahradí pôžitok zmyslov, ktorý servíruje gastronomický znalec v reštaurácii. Aj tá vaša je taká?

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.


Už ste čítali?