Splnia sa ministrovi Brecelymu vlastné sny?

Autor: Rudolfa Vallová | 6.6.2016 o 11:21 | Karma článku: 1,56 | Prečítané:  511x

Podľa zdroja TASR z minulého týždňa minister Brecely uvažuje o daňových úľavách pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Čo sa za tým skrýva?

Podľa informačného zdroja TASR prinášajúceho vyjadrenie ministra Brecelyho k cestovnému ruchu, by sa malo konečne v tomto sektore niečo zásadného pohnúť. Bude to zníženie DPH v gastronómii, kde dodnes platí priama úmera medzi obrovskou prácnosťou pri príprave a servírovaní jedál a výškou DPH? Každé percento smerom dole otvorí možnosť pre zvýšenie miezd v sektore, v ktorom priemerná mesačná mzda dosahuje cca 600 Eur (údaj z dokumentu Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020). Konečne by sa šance obratu k lepšiemu dostali aj  klasickým reštauráciám s obsluhou a čerstvo pripravenými jedlami. Domáce obyvateľstvo by profitovalo zo zdravšej gastronómie vo „verejnom stravovaní“. Ak by sa popritom zrušili „gastro lístky“, ktoré mnohí majitelia rýchleho občerstvenia a klasických stravovacích zariadení neoficiálne otočia „druhýkrát“ pri nákupe tovaru v nákupných centrách pre vlastnú výrobu jedál, otvorili by sa šance dodávok pre lokálnych pestovateľov/chovateľov, skrátka malým a stredným dodávateľom mäsa, zeleniny, ovocia... Podporili by sa tým s cestovným ruchom súvisiace sektory, čo by sa následne odzrkadlilo v satelitnom účt. Ten poskytuje informáciu o výške podielu cestovného ruchu na HDP. Dnes je na úrovni 2,6% (v roku 2011 len 2,5%). Minister Bercely sníva o 4%! Ak by sme toto zaujímavé číslo dosiahli, konečne by sme dosiahli európsky priemer.

Výška DPH pre gastronómiu (nezmieňujem sa o hotelierstve) je v ekonomicky vyspelých štátoch Európy oveľa nižšia. Smerom zvyšovania sa v poslednom čase vydalo len Grécko, a to len pod silným tlakom jednotlivých štátoch únie. Vysoká daň z pridanej hodnoty v mimoriadne prácnych povolaniach (okrem výroby luxusného tovaru), pôsobí negatívne na kvalitu v dôsledku straty kvalifikovaných pracovníkov (odídu za lepšie platenou tou istou prácou do vyspelých EU štátov). S vysokou DPH nevytvoríme príťažlivé pracovné podmienky pre kvalitných odborníkov. Povolania ako kuchári a pekári boli vysoko cenení už v starom Ríme (Rímska ríša), kde dokonca aj otroci vykonávajúci toto povolanie mali špeciálne postavenie, porovnateľné so slobodnými občanmi Ríma. Pretože ich práca nie je len fyzicky náročná, ale aj stresová a vyžaduje široký okruh poznania...

Vydať sa „Gréckou cestou“ sa zaiste nikto u nás nechce. Preto je lepšie včas uvažovať, ako sa tejto ceste vyhnúť. Znížením DPH v gastronómii by sa otvorili možnosti pre vznik a rozvoj „nových produktov cestovného ruchu“. Myslím tým v gastronómii, vo „verejnom stravovaní“. Také, aké boli kedysi "žemľové knedle" v hoteli Dukla (dnes Apollo v Bratislave), ktoré boli aj na „voľný predaj“ pre domáce nedeľné obedy... V knihe „Kulinarische Streifzüge durch Franken“ čítam, že „Liptauer“ (nám dobre známa bryndzová nátierka) pochádza z „ungarischen Karpaten“. Hlavne, že každý vie, originálnu Sacher Torte možno kúpiť len v hoteli Sacher vo Viedni, že na pravej Engadiner Walnusstorte si môžu pochutnať len vo švajčiarskom kantóne Graubünden... 

Je veľa spôsobov ako zvýšiť podiel cestovného ruchu na HDP a tým posilniť jeho postavenie v domácej ekonomike. Zrušiť "gastrolístky", ktoré ničia podnikateľské prostredie v gastronómii a pracovať so zníženou DPH je jedna z viacerých ciest. V každom prípade je potrebné zamyslieť sa, ako ďalej, pretože progresívne riešenie v oblasti výšky DPH určite prinesie zvýšenie dane z príjmov. V gastronómii sa to štátu oplatí, pretože šedá ekonomika je vďaka právnym normám pod kontrolou zodpovedných úradov.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.


Už ste čítali?