reklama

Splnia sa ministrovi Brecelymu vlastné sny?

Podľa zdroja TASR z minulého týždňa minister Brecely uvažuje o daňových úľavách pre podnikateľov v cestovnom ruchu. Čo sa za tým skrýva?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Podľa informačného zdroja TASR prinášajúceho vyjadrenie ministra Brecelyho k cestovnému ruchu, by sa malo konečne v tomto sektore niečo zásadného pohnúť. Bude to zníženie DPH v gastronómii, kde dodnes platí priama úmera medzi obrovskou prácnosťou pri príprave a servírovaní jedál a výškou DPH? Každé percento smerom dole otvorí možnosť pre zvýšenie miezd v sektore, v ktorom priemerná mesačná mzda dosahuje cca 600 Eur (údaj z dokumentu Stratégia rozvoja cestovného ruchu do roku 2020). Konečne by sa šance obratu k lepšiemu dostali aj klasickým reštauráciám s obsluhou a čerstvo pripravenými jedlami. Domáce obyvateľstvo by profitovalo zo zdravšej gastronómie vo „verejnom stravovaní“. Ak by sa popritom zrušili „gastro lístky“, ktoré mnohí majitelia rýchleho občerstvenia a klasických stravovacích zariadení neoficiálne otočia „druhýkrát“ pri nákupe tovaru v nákupných centrách pre vlastnú výrobu jedál, otvorili by sa šance dodávok pre lokálnych pestovateľov/chovateľov, skrátka malým a stredným dodávateľom mäsa, zeleniny, ovocia... Podporili by sa tým s cestovným ruchom súvisiace sektory, čo by sa následne odzrkadlilo v satelitnom účt. Ten poskytuje informáciu o výške podielu cestovného ruchu na HDP. Dnes je na úrovni 2,6% (v roku 2011 len 2,5%). Minister Bercely sníva o 4%! Ak by sme toto zaujímavé číslo dosiahli, konečne by sme dosiahli európsky priemer.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výška DPH pre gastronómiu (nezmieňujem sa o hotelierstve) je v ekonomicky vyspelých štátoch Európy oveľa nižšia. Smerom zvyšovania sa v poslednom čase vydalo len Grécko, a to len pod silným tlakom jednotlivých štátoch únie. Vysoká daň z pridanej hodnoty v mimoriadne prácnych povolaniach (okrem výroby luxusného tovaru), pôsobí negatívne na kvalitu v dôsledku straty kvalifikovaných pracovníkov (odídu za lepšie platenou tou istou prácou do vyspelých EU štátov). S vysokou DPH nevytvoríme príťažlivé pracovné podmienky pre kvalitných odborníkov. Povolania ako kuchári a pekári boli vysoko cenení už v starom Ríme (Rímska ríša), kde dokonca aj otroci vykonávajúci toto povolanie mali špeciálne postavenie, porovnateľné so slobodnými občanmi Ríma. Pretože ich práca nie je len fyzicky náročná, ale aj stresová a vyžaduje široký okruh poznania...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vydať sa „Gréckou cestou“ sa zaiste nikto u nás nechce. Preto je lepšie včas uvažovať, ako sa tejto ceste vyhnúť. Znížením DPH v gastronómii by sa otvorili možnosti pre vznik a rozvoj „nových produktov cestovného ruchu“. Myslím tým v gastronómii, vo „verejnom stravovaní“. Také, aké boli kedysi "žemľové knedle" v hoteli Dukla (dnes Apollo v Bratislave), ktoré boli aj na „voľný predaj“ pre domáce nedeľné obedy... V knihe „Kulinarische Streifzüge durch Franken“ čítam, že „Liptauer“ (nám dobre známa bryndzová nátierka) pochádza z „ungarischen Karpaten“. Hlavne, že každý vie, originálnu Sacher Torte možno kúpiť len v hoteli Sacher vo Viedni, že na pravej Engadiner Walnusstorte si môžu pochutnať len vo švajčiarskom kantóne Graubünden... 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je veľa spôsobov ako zvýšiť podiel cestovného ruchu na HDP a tým posilniť jeho postavenie v domácej ekonomike. Zrušiť "gastrolístky", ktoré ničia podnikateľské prostredie v gastronómii a pracovať so zníženou DPH je jedna z viacerých ciest. V každom prípade je potrebné zamyslieť sa, ako ďalej, pretože progresívne riešenie v oblasti výšky DPH určite prinesie zvýšenie dane z príjmov. V gastronómii sa to štátu oplatí, pretože šedá ekonomika je vďaka právnym normám pod kontrolou zodpovedných úradov.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  271x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu