reklama

Odkedy riadi ZMOS výrobu a odbyt jedál?

Corona kríza hlboko zasiahla do osobných životov obyvateľov. Do akej miery aj do systému trhového hospodárstva?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Riadenie pandémie nie je ľahká vec. Na každej úrovni riadenia. Nezabúdajme pritom, že žijeme v kapitalistickom systéme, pre ktorý je typický nielen kapitál, ale aj s ním spojené slobodné trhové hospodárstvo.

Prečo o tom hovorím? Pred niekoľkými dňami priniesol portál aktuality.sk (https://www.aktuality.sk/clanok/870624/zdruzenie-miest-a-obci-pripravuje-rezervacnu-aplikaciu-na-pomoc-gastrosektoru ) správu, že novinkou na pomoc gastro priemyslu má byť špecializovaný rezervačný systém pre reštaurácie. Vďaka nemu by si mohli ľudia rezervovať vopred stôl v reštaurácii, čím by mohli gastronomické prevádzky v súvislosti s uvoľňovaním opatrení voči ochoreniu Covid-19 ľahšie kontrolovať štátom stanovené pravidlá. Podobný scenár, ako sa vyjadril pre aktuality.sk ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOSu Michal Kaliňák, badať aj v zahraničí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ide o riešenie dobré, aj keď len čiastočne, pretože spotrebné návyky Slovákov sú odlišné napríklad od tých v Nemecku, kde návšteva reštaurácie za účelom konzumácie jedla je v rodinách a medzi priateľmi bežným zvykom, t.j. rezervovaniu stolov v obľúbených reštauráciách dochádzalo vo veľkej miere už pred pandémiou.

Ale má právo toto riešiť ZMOS? Nepatrí to do právomoci samotných podnikateľov a ich profesijných združení? Zväzu cestovného ruchu SR, či Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov (mimochodom tak ako Slovenská barmanská asociácia ani SZKC nie sú členmi ZCR SR)? Veď sa jedná o výrobu jedál a ich odbyt v špecializovaných strediskách – reštauráciách (vrátane aj typu McDonald´s a iných) hoci v čase, keď štát a samospráva v záujme ochrany zdravia obyvateľstva, pritvrdzujú/uvoľňujú ochranné opatrenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z hľadiska vytvárania podmienok pre podnikanie v cestovnom ruchu na spravovanom území samospráva komunikuje s podnikateľmi priamo cez zodpovedné ministerstvá či dané profesijné združenia alebo sprostredkovane – pokiaľ sa jedná o tému regionálneho charakteru, cez regionálne/subregionálne združenia cestovného ruchu, ktoré združuje (malo by) podstatnú časť podnikateľov v cestovnom ruchu na danom území).

Tak, ako podnikateľská sféra (vrátane ich profesijných združení), má štát či samospráva svoje nástroje riadenia. Rezervačný systém reštauračných zariadení patrí ale podnikateľskej sfére a len ona môže o ňom v záujme požiadaviek na ochranu spotrebiteľa (bezpečnosti i zdravia) rozhodovať a prípadný softwear aj financovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V súvislosti s uvedenou správou o mimoriadnej aktivite ZMOSu vychádza na povrch, že trh gastronómie je nielen oslabený, ale dlhodobo slabý, nakoľko je nedostatočne profesijne na hospodárskom pozadí nášho štátu zastúpený. V porovnaní so Švajčiarskom, svetovou špičkou v oblasti kvality a profesionality v gastronómii, je GastroSuisse (https://www.gastrosuisse.ch/verband/?no_cache=1 ) niekoľkonásobne silnejšou a početnejšou skupinou ako HotellerieSuisse, pričom oba subjekty majú svoju váhu v spoločnosti. Je však na podnikateľoch z oblasti gastronómie, aby sa s cieľom účinnejšieho presadzovania svojich potrieb v rámci spoločnosti aktivizovali ako osobitná profesijná skupina.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  193
  •  | 
  • Páči sa:  276x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu